BEGELEIDING VOOR JONGEREN
Jongeren experimenteren: met hun uiterlijk, met alcohol, met tabak, met drugs... Experimentatie maakt deel uit van de ontwikkelingsfase waarin ze hun eigen identiteit creëren. Het is een ontdekkingsreis naar zelfstandigheid en het maken van eigen keuzes. Het is belangrijk dat jongeren deze grenzen kunnen verkennen en nieuwe ervaringen kunnen opdoen, wat positief is.
Onderzoek toont aan dat de hersenen tot ongeveer de leeftijd van 25 jaar nog volop in ontwikkeling zijn. De focus ligt vooral op het 'hier en nu', en veel minder op de lange termijn. Tot ongeveer de leeftijd van 16 jaar zijn jongeren zeer gevoelig voor groepsdruk, waarbij erbij willen horen een belangrijke rol speelt. Dit kan een rol spelen bij het experimenteren met tabak, vapen, enzovoort.
Experimentatie op zich is normaal, maar verslaving kan problemen veroorzaken. Daarom is preventie erg belangrijk. Het is essentieel om aandacht te besteden aan educatie, jongeren te informeren over de risico's, hen te laten stilstaan bij hun gedrag en alternatieven te verkennen. Tijdens begeleiding richten we ons op wat jongeren motiveert. Begeleiding kan zowel individueel als in groepsverband plaatsvinden. Ook ouders zijn uiteraard welkom voor tips and tricks.
Onderzoek toont aan dat veel jongeren willen stoppen met roken (of vapen) en daarvoor wel wat hulp kunnen gebruiken. Je kunt rokende jongeren (inclusief gelegenheidsrokers) helpen door hen te informeren en door te verwijzen naar effectieve rookstophulp, indien ze daar zelf ook achter staan.
​
Jongeren kunnen kiezen voor individuele begeleiding of groepsbegeleiding.
​
Individueel of in groep
Bij individuele begeleiding bieden we maatwerk. De rookstopcoach bekijkt jouw specifieke situatie en mogelijkheden en begeleidt je op maat. Misschien deel je graag je ervaringen met leeftijdsgenoten en leer je graag van anderen? Dan zijn groepssessies iets voor jou. Deze sessies worden ook begeleid door een rookstopcoach. Je kunt zoveel van jezelf inbrengen als je wilt en je kunt leren van anderen. Een combinatie van een groepssessie en een individuele sessie is ook mogelijk.
​
Praktische informatie & tarieven
De eerste afspraak is altijd een individuele afspraak met de rookstopcoach. We maken kennis en bekijken samen of je graag terugkomt en of dat dan onder individuele begeleiding is, of in een groepssessie.
​
Kostprijs?
Voor groepsbegeleiding bestaat het traject uit 6 bijeenkomsten, waarvan de eerste sessie een individuele sessie is met de tabakoloog. De jongere (die in Vlaanderen woont) betaalt slechts €20 voor het volledige traject, de rest wordt betaald door de Vlaamse overheid.
​
Individuele coaching kost €4 per uur voor jongeren t.e.m. 21 jaar, indien je in Vlaanderen woont. Woon je in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest of in Wallonië, dan val je onder het Brussels/Waals terugbetalingssysteem. Binnen deze regeling wordt de begeleiding door een geregistreerd rookstopcoach slechts deels terugbetaald door je ziekenfonds.
Groepsbegeleiding biedt verschillende voordelen. De groep kan:
-
Motiveren en enthousiasmeren
-
Tips delen
-
Successen samen vieren
-
Anekdotes en ervaringen delen
-
Elkaar ondersteunen wanneer het moeilijk gaat
-
Een gemeenschappelijk doel nastreven
Nog vragen?
Neem gerust contact met me op via e-mail, dan plannen we een telefonisch gesprek in.
Ben je een ouder en wil je zelf stoppen met roken? Ook dan ben je zeker welkom.